Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Българската общност в Украйна събира средства за мемориален комплекс на кан Кубрат

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Амбициозна задача си е поставила българската общност в Украйна – да издигне мемориален комплекс в памет на канасювиги Кубрат, край село Мала Перешчепина. Преди сто години, там бе открито съкровището на великият български владетел. Общата стойност на проекта е около 10 млн. долара. Комплексът ще включва паметник, музей, цъква, хотел и български ресторант. Вече е готов проектът за църквата, който е дарение от арх. Николай Толешков, роднина на майстор Колю Фичето. Храмът ще носи името на един от двамата българи – Киевски митрополити, Свети Михаил или Свети Киприян.

Дарителската акция се води от инициативен комитет, който организира и честването на 100 г. от разкриването на златното съкровище на кан Кубрат. То ще се проведе в  Мала Перешчепина  от 17 до 19 август, тази година. Очаква се поне 10 000 българи и украинци да се включат в събора. Председател на организационния комитет е акад. Николай Габер. Той е бесарабски българин и единственият ни сънародник, който е бил депутат в украинската Дума. При откриването на кампанията в България, миналият месец, академикът каза пред медиите: „Започнахме тази акция, защото се надяваме всеки, който се чувства българин, да подпомогне идеята ни с колкото му е възможно. Може да е един лев, може да са две евро, важното е да възродим славата на този велик владетел. А имената на всички дарители ще бъдат изписани на мемориална плоча в комплекса”. Освен дарители комитетът търси и български инвеститор, който иска да вложи средства в изграждането на мемориала и да развива туристически бизнес в района.

Съкровището на кан Кубрат е открито съвсем случайно на 12 юни 1912 г. от десетгодишното пастирче Фьодор Деркач. За могъществото на българският владетел можем да съдим по факта, че това е най-голямото съкровище от Ранното Средновековие. Съдържа над 800 предмета, като златото в него надхвърля 25 кг, а среброто  50 кг. Днес ценностите се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург.

През 2001 година край Мала Перешчепина е издигнат паметник, на който със златни букви е изписан девизът на кан Кубрат: „В единението е силата”.  От същата година ежегодно се провежда Общобългарски събор на потомците на владетеля.

Източник: БНС

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани

Марки